A Tesla új Autopilot-adatai: A rendszer aktiválásával 4,85 millió kilométerenként csak egy baleset történt.

A Tesla úgy tűnik, hogy újra megkezdte a rendszeres jelentéstételt az elektromos autókkal kapcsolatos balesetek relatív gyakoriságáról az Autopilot funkció aktiválásával. Miután a Tesla kezdetben 2022-re vonatkozóan nem közölte ezeket az adatokat, idén januárban benyújtotta azokat a tavalyi év első három negyedévére vonatkozóan, hétfőn pedig az utolsó negyedévre vonatkozó frissítéssel jelentkezett. A jelentés szerint az arány nőtt az előző negyedévhez képest, de a negyedik negyedévre vonatkozóan az eddigi legalacsonyabb volt.
2018 óta a legjobb autopilot szám a negyedik negyedévben

A Tesla erről szóló oldalán található adatok szerint 2022 negyedik negyedévében az Egyesült Államokban az Autopilot funkciók aktiválásával minden 4,85 millió megtett mérföldre jutott egy olyan baleset, amelyben legalább egy légzsák kinyílt. A vállalat elektromos autói e segítség nélkül statisztikailag 1,4 millió mérföldet tettek meg, mielőtt baleset történt volna. A Tesla az USA teljes autóparkjára vonatkozó összehasonlító adatként 652 000 mérföldet említ.

Ha eltekintünk a torzító hatásoktól, például a járművek korától és a különböző környezetektől, akkor egy Tesla az Autopilot rendszer támogatásával mintegy 7,5-szer biztonságosabb volt, mint egy átlagos amerikai autó a tavalyi év végén, és több mint kétszer olyan biztonságos volt kikapcsolt támogatással is. Saját adatai szerint a Tesla 2022 első negyedévében érte el az eddigi legjobb értékét, 6,57 millió kilométerenként mindössze egy Autopilot-baleset történt, ami 10-szerese az amerikai flottához képest.

A következő negyedévben az arány érezhetően romlott; a harmadik negyedévben ismét javult, 6,26 millió mérföldre jutott egy baleset az Autopilot alatt, de nem érte el az év elején felállított rekordot. A 2022-es negyedik negyedév 4,85 millió mérföldes értéke is jóval alatta van. A Tesla azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a baleseti arányok az évszaktól is függnek, ezért az összehasonlításhoz a különböző évek azonos negyedéveit kell használni. Ebben a megfigyelésben 2022 negyedik negyedévének értéke a legjobb a statisztika 2018-as kezdete óta.
FSD-Beta több balesettel a Tesla szerint

A Tesla eddig nem bontotta le a biztonsági jelentésében az aktivált alap Autopilot és a béta szoftver FSD-vel történt baleseteket, ami most láthatóan ismét rendszeressé vált. Az első adatokat erről a március eleji befektetői napon közölték. A jelentés szerint a fejlett FSD asszisztencia-rendszerrel ellátott járművekben az elmúlt 12 hónapban 3,2 millió megtett kilométerenként történt baleset, vagyis mintegy 50 százalékkal gyakrabban, mint 2022 végén a normál Autopilot rendszerrel. A Tesla egy prezentációban 500 000 mérföldet, a Twitteren pedig 600 000 mérföldet említett amerikai összehasonlítási számadatként.