Európa-jelentés: A használt autók árai rekordmagasságra emelkednek 2023-ban

Európa-jelentés: A használt autók árai rekordmagasságra emelkednek 2023-ban

A használt autók átlagosan 9 százalékkal drágulnak – de lényegesen kevesebbet, mint az előző évben / 12 százalékkal nő a kínálat Európa-szerte, különösen az elektromos autók piaca nő jelentősen / A VW Golf a legnépszerűbb modell európaiak

Grünwald, 2023. december 18. Az európai használt autók áremelése 2023-ban is folytatódik, de veszít a lendületéből. Az európai fogyasztók átlagosan 9 százalékkal többet költenek használt autóikra, mint az előző évben. 2022-hez képest azonban, amikor még 21 százalékos volt az infláció, az áremelkedés jelentősen lassul. Ezek az Európa-jelentés eredményei, amelyet az AutoScout24 Európa legnagyobb online autópiacaként évente készít. Ahogy az iparági barométer is mutatja, az értékelt országokban az árak alakulása korántsem egységes: a használt autók ára Franciaországban emelkedik a legerőteljesebben, míg Belgiumban, Németországban és Olaszországban mérsékeltebben. A kínálat alakulása pozitív: 2023-ban 12 százalékkal több jármű lesz elérhető az európai piacon, sőt, az elektromos autók kínálata is 143 százalékkal bővül. A Volkswagen modellek iránt nagy a kereslet: az előző évhez hasonlóan a VW Golf a legnépszerűbb használt jármű az európaiak körében. Más a helyzet a használt elektromos járművekkel: itt a Tesla modellek dominálnak.

„Miután az európai használt autók árgörbéje az elmúlt években folyamatosan emelkedett, az infláció 2023-ban először veszít lendületéből. A számok arra utalnak, hogy a használt autók piaca visszatér a normális kerékvágásba” – mondja Stefan Schneck, az AutoScout24 németországi értékesítési vezetője. „Feltételezzük, hogy az árak alakulása hamarosan visszatér a megszokott szezonális ingadozáshoz. Az érezhetően magas árak ideje lejárt. Bár ez jó hír a végfelhasználók számára, nem feltétlenül ugyanaz a kiskereskedők számára. Sokan legalább részben kompenzálni tudták járművük magasabb árával a volumenhiányt. Mostantól fontosabb lesz az új ügyfelek vonzása.”

Drága Luxemburg, olcsó Olaszország: Az árak Európában eltérőek

Az árak alakulása 2023-ban következetlen lesz az európai piacokon. 10 százalékos növekedéssel Franciaországban emelkednek a legjelentősebben az árak. Ezt követi Hollandia 9 százalékos inflációval és Luxemburg 7 százalékos inflációval. Míg az osztrákok átlagosan 5 százalékkal többet költenek új használt járműveikre 2023-ban, addig Németországban és Olaszországban csak mérsékelt, 4 százalékos felárat kell fizetni. A belga piac a legegyértelműbben a fellendülés útján halad, ahol az AutoScout24 elemzői mindössze 3 százalékos áremelkedést regisztráltak.

Az Európa-jelentés a használt autók általános árszintjét is bemutatja az adott országokban az ajánlati árak alapján. Európában 2023-ban a használt autók Luxemburgban lesznek a legdrágábbak: átlagosan 37 488 eurót kell fizetni egy megfelelő járműért. Ezt követi Franciaország 30 995 euróval, Németország 28 609 euróval és Ausztria 28 406 euróval. Ennél mérsékeltebb árak Hollandiában (24 543 euró), Belgiumban (24 834 euró) és főleg Olaszországban találhatók, ahol csak átlagosan 22 693 euróért kínálják a használt autókat.

A Volkswagen a legnépszerűbb gyártóként és a legkeresettebb modellekkel diadalmaskodik

A német autógyártók továbbra is kiváló hírnévvel rendelkeznek Európa-szerte – legalábbis ami a használt autókat illeti. Ennek megfelelően ők uralják az 5 legnépszerűbb európai gyártómárkát, amelyet az AutoScout24 konkrét vásárlási megkeresések alapján határoz meg: Az előző évhez hasonlóan az első helyen a Volkswagen áll, a második a Mercedes-Benz, a harmadik a BMW, a negyedik az Audi. Hely. A németeknek már csak a jó ötödik helyet kell átadniuk a Fiatnak Olaszországban.

A Volkswagen-csoport azonban nem csak a legnépszerűbb gyártói márkát mutatja be 2023-ban, a cég járművei is mind az 5 helyen szerepelnek a legkeresettebb modellek top 5-ben. A VW Golf (európai átlagár: 20 124 euró) szinte rutinszerűen áll a ranglista élén. Ezt követi a VW Polo (14 431 euró), az Audi A3 (24 587 euró), az Audi A4 (27 746 euró) és az Audi A6 (36 440 euró). A wolfsburgi és ingolstadti modellek sikerének egyik oka valószínűleg a viszonylagos árstabilitásuk. Az Audi A4 4 százalékos növekedése már az árskála legnagyobb kilengését jelenti. Az Audi A3 és a Golf még a tavalyinál is valamivel olcsóbb, -1 és -2 százalékkal.

A használt elektromos autók európai piaca jelentősen növekszik

2023-ban nagy mozgás lesz a használt elektromos autók piacán. Míg a vásárlási igények 2 százalékkal csökkentek Európa-szerte, a kínálat jelentősen – 2022-hez képest 143 százalékkal – nő. Bármennyire sikeresek a Volkswagen és a német autógyártók összességében az európai használtautó-piacon, alárendelt szerepet fognak játszani az elektromos modellek növekvő piacán 2023-ban Szerep. A Tesla viszont háromszor szerepel a legnépszerűbb elektromos járművek top 5-ben: a Model 3 és a Model Y esetében az amerikaiak kapják a legtöbb vásárlási megkeresést, így az első két helyet foglalják el. A Model S-el a negyedik helyre is feljöttek. Az, hogy a texasiak nem tudnak aranyat, ezüstöt és bronzot nyerni, a harmadik helyet őrző Renault ZOE-nek köszönhető. A Smart forTwo is teret hódít, ezzel a Nissan Leaf az ötödik helyről lekerült a legnépszerűbb elektromos járművek rangsorában.

Megjegyzés: A teljes jelentés letölthető alább. Az AutoScout24-ről Az AutoScout24 Európa legnagyobb online autópiaca, mintegy 2 millió járműhirdetéssel, havonta körülbelül 30 millió felhasználóval és több mint 43 000 kereskedő partnerrel. Az AutoScout24 Csoport Németországon kívül Belgium, Luxemburg, Hollandia, Olaszország, Franciaország, Ausztria, Norvégia, Dánia, Lengyelország és Svédország központi európai piacain is képviselteti magát. A mobilitás átfogó piacaként az AutoScout24 kifejezetten a lízing, az autóelőfizetések, az elektromobilitás és az online autóvásárlás növekedési területeibe fektet be. Az AutoScout24 smyle segítségével a piactér lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy teljesen online vásároljanak járműveket – ingyenesen és vezetésre készen, közvetlenül a küszöbükhöz szállítva. A lízingspecialista LeasingMarkt.de B2B aukciós platform 2020 óta az AutoScout24 Group, 2022 óta pedig az AUTOproff része is . A piacterek együttesen jelentősen elősegítik az európai autókereskedelem digitalizálását. Az AutoScout24 elkötelezett az internet nagyobb biztonsága mellett, és alapító tagja a kezdeményezésnek. Biztonságos autóvásárlás online .”

oldalon találhatók További információk a www.autoscout24.de