Luxemburg/Trier · Ajándékok kézbesítése karácsony előtt: újra olcsóbb lett a tankolás. Luxemburgban például jelentősen csökkent a gázolaj ára. Újra emelkednek az árak karácsonykor?

Luxemburgban olcsóbb az üzemanyag, mint régen volt. A Super E10 literje 1,43 euróba került pénteken. Az év eleje óta jelentősen emelkedtek az árak, nyáron még 1,70 euró fölé is került a Super.

A gázolaj áringadozása még szembetűnőbb volt. Bár a jelenlegi 1,46 eurós ára lényegesen alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél – tizenkét hónapja Luxemburgban 1,576 euróba került egy liter gázolaj -, nyáron a gázolaj ára rövid időre az 1,40 eurós határ alá esett.

Napok óta esnek a gázolaj ára Luxemburgban , ami viszont szembetűnő, hogy a gázolaj ára napok óta jelentősen esik. És nem csak Luxemburgban, hanem a határ ezen oldalán lévő benzinkutaknál is. Három hónap alatt jelentősen olcsóbb lett a gázolaj Trierben, a clever-tanken.de összehasonlító portál szerint pénteken 1837 euróról átlagosan 1669 euróra esett az ára.

Ezek az árak a trieri benzinkutakon, közel 20 centtel alacsonyabbak, mint egy évvel ezelőtt. A Super E10 esetében az ár alakulása nem egészen egyértelmű. Egy évvel ezelőtt Trierben 1,72 euró volt az átlagos literenkénti ár, pénteken ebédidőben 1,68 euró volt. Három hónapos összehasonlításban azonban egyértelműbb az árak alakulása. Szeptember közepén Trierben átlagosan 1,89 euróba került egy liter Super.

Az ADAC a sofőrök „karácsony előtti ajándékáról” beszél, a benzinkutak árhelyzete tovább enyhült. Az autóklub a kőolajárak közel hat hónapja legalacsonyabb szintre csökkenését említi a szivattyúk csökkenése fő okaként. Az ADAC továbbra is „jelentős lehetőséget lát az üzemanyagárak további jelentős esésére” a csökkenő olajárban. Ez különösen a dízelre vonatkozik.

Újra emelkednek az üzemanyagárak karácsony előtt? Nem világos, hogy a fejlesztés folytatódik-e a következő napokban. Az elmúlt években gyakran előfordult, hogy közvetlenül karácsony előtt – az utazások kezdete miatt – emelkedtek az árak a benzinkutaknál.