Néhány tipp segítségével sokat spórolhat az üzemanyagköltségen

Karácsonykor ismét nagy forgalom várható az utakon. Mert: a karácsony egyben utazási idő is – nyaralni vagy rokonlátogatásra az ünnepekre. Mint mindig az ünnepek és az ünnepek kezdete előtt, hatással van az üzemanyagárak alakulására , amelyek ebben az időszakban gyakran meredeken emelkednek.

Egy kis tervezéssel és hasznos tippjeinkkel karácsonykor is spórolhatsz a gázköltségen.

1 Fogyókúra az autónak!

Minden 100 kilogramm súlytöbblet az autóban körülbelül fél literrel befolyásolja a fogyasztást. Legfőbb ideje megtisztítani autóját a szeméttől és a haszontalan dolgoktól. Ha mégis teljes méretű (legalább 20 kilogrammos) pótgumit viszel az autódban, akkor azt érdemes kicserélni egy mankókerékre, vagy egy mobil gumijavító szettre és egy mini kompresszorra (körülbelül 20 euróért kapható).

Ha a végletekig akarjuk vinni, akkor a használaton kívüli hátsó ülés hátsó fejtámláit, a dupla rakodópadlót vagy a csomagtartó fedelét is leparkolhatjuk a garázsban. Amire nincs szükség: menjen ki! De: Az elakadásjelző háromszögeknek, a biztonsági mellényeknek és az elsősegély-készleteknek bent kell maradniuk!

2 csökkentse a légellenállást!

Az aerodinamika fontos szerepet játszik a járműgyártásban. Minél áramvonalasabb egy jármű, annál jobban teljesít az üzemanyag-fogyasztás tekintetében. Körülbelül 40 százalékkal több üzemanyag-fogyasztásra számíthat, aki a tetőn szállítja kerékpárját. Hátul viszont a nagyobb fogyasztás lényegesen alacsonyabb – 20 százalékkal.

Minél jobb a légellenállás, annál jobb az üzemanyag-fogyasztás

A tetőcsomagtartó legjobb helye a garázs vagy a pince. Ha tehát nem kell a tetőn szállítani semmit, akkor a tetőcsomagtartót is érdemes leszedni, mert 0,5-1 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométerenként.

3 Állítsa be a légnyomást a gumiabroncsokban

A megfelelő abroncsnyomás az üzemanyag-fogyasztásban is nagy szerepet játszik. A gyártó által javasoltnál mindössze 0,5 barral kevesebb a gumiabroncsokban, ami öt százalékkal növeli a fogyasztást. Ezért 14 naponta ellenőrizze a gumiabroncsok nyomását.

Rendszeresen ellenőriznie kell a gumiabroncsok nyomását, különösen télen. Mert alacsony hőmérsékleten a guminyomás is csökken. A gyártó által ajánlottnál maximum 0,5 barral több csökkenti a vezetési kényelmet, de akár 0,2 liter üzemanyagot takarít meg 100 kilométerenként.

4: Gyorsítson erősen, és korán váltson sebességet

A pletyka továbbra is él: ha lassan felpörgeti az autót, ennek megfelelően üzemanyagot takarít meg. Ez a tévhit azonban valójában magasabb fogyasztáshoz vezet. Elindulás után kapcsoljon közvetlenül a második sebességfokozatba, majd gyorsítsa fel a járművet, és a lehető leghamarabb kapcsoljon fel! A városban általában 2000 fordulatszám is elegendő.

5: Állítsa be a tempót

Egy másik megoldás a fogyasztás csökkentésére különösen egyszerű: vezessen lassabban. Mert nagy sebességnél nem csak a szomjúság növekszik, hanem a légellenállás is.

Példa: Autópályán 160 km/órás sebességnél a fogyasztás körülbelül fele akkora, mint 100 km/órás sebességgel. Egy 100 km/h-nál 6,5 litert fogyasztó járműnél 160 km/h-nál közel tíz liter az üzemanyag-szükséglet. Ha országúton 80 km/h-val haladsz, autópályán pedig nem haladsz 120 km/h-nál gyorsabban, akkor előfordulhat, hogy kicsit később érsz célba, de végül több üzemanyag lesz a tankban.

A kerek piros szélű táblák a maximális sebességet mutatják és NEM a kötelező sebességet! Tehát senkinek sem kell, hogy ez a sebesség 130 km/h-nál legyen a sebességmérőjén. Kevesebb mindig lehetséges, de több nem!

6: üzemanyag-megtakarítási tipp: Hasonlítsa össze az árakat, és ügyeljen a tankolási időre

Az autópálya benzinkutakon a legdrágább az üzemanyag. Egy rövid kitérő az autópálya melletti kamionmegállóig általában legalább 20 centet takarít meg literenként. A benzinkutak összehasonlítása az okostelefonos alkalmazással is pénzt takarít meg. A holtankoljak alkalmazással megtalálhatod a környék legolcsóbb benzinkútját.

A tankolás időpontja is szerepet játszhat. Egyes felmérések szerint az átlagos üzemanyagárak 18 és 19 óra között, valamint 20 és 22 óra között a legalacsonyabbak.