2003 -ban került adásba a Discovery csatornán a Wheeler Dealers című adás. Mike Brewer egy tapasztalt dél-londoni autókereskedő és egy kíváló autószerelő Edd China a két főszereplője a TV műsornak.

Ikonikus autók felújítása

Elsősorban olyan autókat keresett Mike ami egy picit foglalkozós, és az eladó már nem szeretne többet költeni rá, de az is kitétel volt, hogy egy különleges modell legyen.

A műsor kerete a következő:

Kiválasztják a modellt, típust, majd Mike elkezdi böngészni a használt-autó piacot. Visszanézve az adásokat és visszaemlékezve a húsz évvel internet nélküli autókeresésre egy picit furcsának hat, hogy egy hetente megjelenő kb. 200 oldalas képes katalógust nézegetett, és abból kiválasztva vette fel telefonon a kapcsolatot az eladóval.

Mike az odafelé úton mindig mesél a modell-ről és a típusról, és véleményezi az eladó árát is, és néha felhívja a figyelmet, hogy mit fog megnézni az autón, mert az lehet éppen a gyenge pontja.

Wheeler Dealers - Autókereskedők - Edd Chine - Mike Brewer
Wheeler Dealers - Autókereskedők - Edd Chine - Mike Brewer

Az autó megvásárlása

Mike beszélget az eladóval, megkérdezi miért adja, rákérdez a hibáira, és ellentétben a magyar szokásokkal nem ócsárolja a kocsit, hanem dicséri – persze amit lehet.
A próbautat is követhetjük, ott pedig feltárja a vásárolni kívánt autó gyenge pontjait, és erősségeit, valamint kigondolja azt az összeget amit hajlandó megadni érte.
A megérkezés után következik az alkudozás, van hogy könnyen megy, de előfordult olyan is, amikor nem engedett az eladó az árból. Nem emlékszem olyanra, hogy e-miatt Mike otthagyott volna egy autót is.
Amikor megegyeznek az árban, akkor mindig kézfogás, és a következő mondat hangzik el: Most vettem épp egy …. (és itt jön a modell és a típus)

Irány a műhely – Edd China -hoz

Mike megérkezéskor mindig dudál, és akkor jön ki szinte egy pillanaton belül Edd, és Ő is megnézi a kocsit, és próbálja kitalálni mennyibe került, és mit kell rajta megjavítani.

Javítás

Edd-nek nem jelent problémát egy autó sem, ugyanolyan játszi könnyedséggel veszi ki a motort, mint hegeszti a karosszériát, de a fényezés sem áll távol tőle, szóval egy minden az egyben szerelő, aki el is tudja magyarázni, hogy mit csinál, és azt is, hogy miért van szükség arra a munkafolyamatra a javításhoz, és a biztonságos üzemeltetéshez.

Előfordul, hogy nem egyszerűen javítanak meg egy autót, hanem teljes átalakuláson megy át, igazodva a vásárlói és a piaci igényekhez, melyet természetesen Mike teljes mértékben ismer.

Wheeler Dealers - Autókereskedők - Edd Chine - Mike Brewer
Wheeler Dealers - Autókereskedők - Edd Chine - Mike Brewer

Amikor kész az autó, akkor jön a próbaút

Amikor sportkocsit újítottak fel akkor irány a versenypálya, ha egy terepjárót akkor az erdőbe mennek kipróbálni. Persze mindig összekoszolják, akár egy frissen festett autóról van szó, de egy biztos, élvezik a felújított autó nyújtotta előnyöket, akár egy gyors kanyarvétel, vagy gyorsulásról legyen szó.

Eladás

Mike meghirdeti az autó, vagy az autós szaklapban vagy az interneten, vagy csak igénybe veszi a kapcsolatait és máris jön a vevő. Illetve voltak olyan epizódok, amikor nem ment könnyen az autó eladás, és nehezen jött a vevő.

Minden adás végén megmutatják a számokat, mennyibe került az autó, az alkatrészeket mennyiért szerezték be, persze hozzáadják az emberi munkaórát is, de az számban csak úgy jelenik meg, hogy pl. 20 munkaórát foglalkoztak a kocsival, de összegszerűen nincs feltüntetve.
Az esetek többségében keresnek az autókon, van amikor keveset, de van amikor beletrafálnak, és 15-25% profitra tesznek szert.

Wheeler Dealers - Autókereskedők - Edd Chine - Mike Brewer

Angliából – Az Egyesült Államokba

Már a nyolcadik évadban Mike Brewer kacsingatott az Egyesült Államokba, és Edd China az amerikai autókat javította.
A 12 évad pedig már arról szólt, hogy az Egyesült Királyságot maguk mögött tudva, az amerikai piacra fókuszáltak, és a Huntington Beach-en Kaliforniában nyitottak egy műhelyt, és ott újították fel az autókat. Én úgy gondolom, hogy ez egy nagy kihívás lehetett Mike Brewer-nek, hiszen a két piac teljesen más igényekkel rendelkezik, és más is az autóparkja.

Edd China távozik

A 13. évadig a Wheeler Dealers – Autókereskedők szerelő Edd China aki a a 1. évadig a helyreállítási és mechanikai/szervizelési munkák nagy részét elvégezte, és tippeket adott a nézőknek a különféle autóproblémák megoldásához, valamint megbecsülte mennyit kérhet el egy szerviz azért a munkáért amit Ő elvégez, elhagyja a sorozatot.

Spin-off Cserebere a világ körül

Mike Brewer a legkiválóbb járműkereskedő, aki most beutazza a világot, hogy igazolja bizonyítványát. Mindössze 3000 dolláros használt bankjegyekkel a hátsó zsebében Mike küldetése, hogy átváltsa a világot egy olcsó menekülésből egy szuper autóvá. Ez egy életre szóló autókereskedés – de nem csak az autókereskedelemről szól. Ez az autókultúráról is szól, hiszen Mike felfedezi, milyen furcsa és őrült dolgokat művelnek a különböző nemzetek a kerekeiken, valamint felhasználja a szakma fortélyait, amelyeket hosszú pályafutása során elsajátított.

Cserebere a világ körül

Új szerelő: Ant Anstead

Edd China elmagyarázta, hogy azért döntött a távozás mellett, mert nem értett egyet a csatornával, amely azt akarta, hogy levágja a javításait és a műhelyben adott műszaki információ mértékét. Ahogy sejtette, a jövőbeli sorozatok, amelyekben Ant Anstead is szerepel, könnyedebb formátumú volt.

Ant egy igazán különleges tehetségű ember. Leginkább autóépítő napi munkájáról ismert, de emellett tervező, művész, világcsúcstartó és félprofi futballista is.

Wheeler Dealers Ant Anstead - Mike Brewer

Ant egy autóőrült, gyerekkora óta gyárt egyedi autókat, és miután két bátoraág érdemrendben részesült, 25 évesen véget ért karrierje az Egyesült Királyság egyik legfiatalabb fegyveres rendőreként, és Ant követte szenvedélyét. az autók világába.

A Wheeler Dealer sorozatban könnyed hangvétellel a bonyolult szerelési munkákat is elvégezve emelkedett ki a műsorban. Példa erre, amikor piros sportkocsit darabokra kellett szétszednie, hogy úgy alakítsa át, hogy megfeleljen a Kaliforniai környezetvédelmi előírásoknak. Szintén egy ilyen példa amikor, egy Toyota MR2 -ből szedte ki a motort, mert egy vízcsövet könnyebb volt kicserélni…

Wheeler Dealers Ant Anstead - Mike Brewer
Wheeler Dealers Ant Anstead - Mike Brewer
Wheeler Dealers Ant Anstead - Mike Brewer
Wheeler Dealers Ant Anstead - Mike Brewer

Ant Anstead 3 évadon keresztül szerepelt a Wheeler Dealers – Autókereskedők műsorában, egy könnyed szerethető hozzáértő karakter ismerhettünk meg a személyében.

Újra Anglia

A műsor visszaköltözött Angliába, és egy új szerelő érkezett:

Marc ‘Elvis’ Priestly

Elvis és Mike

Marc ‘Elvis’ Priestly egy fiatal állandóan mosolygó srác, aki a McLaren Forma-1 -s csapatának egyik szerelője volt. Mondhatnánk úgy is, hogy látott egy-két autót 🙂 . Egyébként a műsorban többször is elhangzik a McLaren, és néha utalás hangzik a “szolgálati autóra”.

Elvis és Mike
Elvis és Mike

Álmaim verdája

Autókereskedők - Álmaim verdája

A koncepció lényege, hogy léteznek egy illető, akinek van egy álma, hogy valamilyen autót szeretne, mint a műsorban láthattuk, legyen ez egy DeLorean vagy akár egy antik Ford Escort.

Mike elviszi az illető által felajánlott régi autót, és ha szerencséje van, akkor némi készpénzt is kap, de olyan is előfordult, hogy egy traktor is az alapot képezte.
Ezeket a járgányokat Mike eladja, a kapott pénzzel együtt pedig jó autókereskedőhöz híven megforgatja, vesz és elad néha különleges dolgokat, hogy a profit elérje az álomautó vételárát.

Amikor megszerzik a hőn áhított modellt, akkor Mike és Elvis egy különleges helyszínen – az adott modellhez illően – adják át az autót.

Ezen a linken elérhető, hogy mikor kerül adásba a Wheeler Dealers – Autókereskedők című műsor.

A Wheeler Dealer facebook oldala itt érhető el.