€‹

Will Trickett és Gus Gregory músora

Két angol autószerelő Will és Gas összeállt, felmondták alkalmazotti viszonyukat, és kibéreltek egy műhelyt, hogy ne legyen főnökük, és maguk irányítsák a sorsukat.

A cél az, hogy vegyenek egy használt autót, azt feljavítják, kipofozzák, és haszonnal adják, lehetőleg duplázzák meg az autó árát, és mindezt egy hét alatt, azaz 5 munkanap alatt.

Flipping Bangers - Öreg autó, nagy haszon

Autókeresés

A két srác kigondolja, hogy milyen lesz a következő autó, persze mindenkinek van kedvence. de szerencsére a lelkesedésnek nincsenek hiányában. Az autóvadászat az interneten zajlik, hol az ebay-n néznek kocsikat, vagy apróhirdetésben, de olyan is előfordult, hogy ismerőstől kaptak tippet egy-egy autóval kapcsolatban.

Will Trickett és Gus Gregory

Amikor megtaláltak az autót, amelyről úgy gondolják, hogy megfelelő lesz, bepattannak Will ütött-kopott Land Roverébe, utána akasztják a trélert, és indulnak a kocsiért.

Az autók állapota tükrözi azt a párszáz fontot amit az eladó kér az autóért, volt olyan, hogy vettek egy Golfot, aminek a csomagtartóban volt a motorja, de volt olyan autó, ami évtized óta nem mozdult.

Az alkudozás nem mindig jár szerencsével, a próbaút alatt megbeszélik, hogy mennyit adnának a kocsiért, de a lelkesedés mindig kitart, és van úgy hogy az alkudozás nem sikerül, de elviszik az autót.
A hazafelé úton néha saját magukat nevetik ki, hogy milyen hülyék voltak, hogy ennyit adtak azért a járgányért ami a tréleren utazik mögöttük.

Műhely

Az első két éveben egy kompletten felszerelt műhelyben folyt a szerelés, de a harmadik évadban elköltöztek egy másik műhelybe, ahol az iroda egy lakókocsi, és a WC sem működik, és nincs emelő sem. A harmadik évad műhelyének érdekessége, hogy a két oldalát konténerek kötik össze, és egy tető van ráhúzva, persze elől ajtó, hátul is van valamilyen fal.

Az első napon történik az autó feltérképezése, megbeszélik a javítási folyamatokat, és a feladatokat is elosztják. Ilyenkor szokott kiderülni, hogy pontosan mit is vettek.
Általában Gas végzi a szerelési munkákat, Will hegeszt, és fest, sőt nagyon ügyesen tud varrni, ezért a kárpitokkal nagyon szívesen foglalkozik.

Will Trickett és Gus Gregory

Az autó javítása

Sokszor előfordul, hogy kis cégeket bíznak meg néhány olyan részfeladat elvégzésére, amihez esetleg nem értenek annyira.

Az alkatrészeket általában Gus szerzi be, bepattan a Mini One Cabrio -ba, és megszerzi ami kell, ha szükséges, akkor bontóba megy, vagy csili-vili raktáráruházba.
Amikor Will szerzi be az alkatrészeket, az kész komikum, minden dobozba benéz, leejti a termékeket, szóval szerencsétlenkedik, viszont mindig megpróbál alkudni, van amikor sikerül, de a legtöbbször nem jön össze.

Az autó eladása

Van amikor szerelés közben jönnek ki a fontosabb hibák, és a javításukkal pedig az addigi tervükön is változtatni kénytelenek. Az autók értékesítése Náluk úgy történik, hogy amikor első alkalommal begurul az autó a műhelybe, akkor azonnal felrakják az Ebay-re, akcióra, persze az autót úgy állítják be, hogy hibátlan és jó állapotú.

Flipping Bangers - Öreg autó, nagy haszon

Az esetek többségében nem kell el az aukción az autó, de mindig jön egy vevő és persze a tervezettnél olcsóbban adják el.

Én úgy érzem, hogy Will és Gas két szerethető karakter, akik egy picit szerencsétlenek, pl. Will kezéből sok minden kiesik, figyelmetlensége miatt, néha elszúrja a dolgokat, Gas pedig megfontolt személyiség, de feje tele van sérüléssel, mert mindig beüti.

Az autókon általában 500-1500 Font körüli összeget keresnek, azon gondolkoztam, hogy ha egy hónapban négy autót csinálnak meg, átlagosan 1000 Font van egy autón, akkor a profituk átlagosan 4000 Font. Ebből hogyan jön ki egy műhely bérleti díja, és egy tisztességes fizetés? Gondolom a Viasat gázsijából élnek…

Öreg autó, nagy haszon – 3. évad

Nézzük meg, hogy a 3. évadban milyen autókkal foglalkozik Will Trickett és Gus Gregory:

 • S03E01 – Rover MGF
 • S03E02 – Fiat 126
 • S03E03 – Triumph Herald
 • S03E04 – Mini Cooper
 • S03E05 – Rolls Royce
 • S03E06 – Mercedes SLK 230
 • S03E07 – VW Golf Mk1 Clipper
 • S03E08 – Citroen 2CV
 • S03E09 – Audi 100 Avant
 • S03E10 – Ford Orion Ghia
 • S03E11 – Toyota Sera
 • S03E12 – Land Rover Freelander

Információk a Öreg autó, nagy haszon c. műsorról:

Itt olvashatsz még a Flipping Bangers -ről:
https://viasatexplore.com/program/18010/
https://www.imdb.com/title/tt10219442/
https://www.blaze.tv/series/flipping-bangers